Changing Lives One Smile At A Time!

Implantologija

Implantologija

Kompleksna grana stomatologije koja podrazumeva kombinaciju hirurških i protetskih znanja i veština, bavi se ugradnjom zubnih  implantata, kojima se nadomešta nedostajući koren zuba, a zatim nadograđuje zubnom krunicom, što zajedno predstavlja funkcionalnu i estetku rehabilitaciju jednog ili više nedostajućih  zuba.

Protokole u implantologiji, terapije, vođenje i praćenje pacijenata, uspostavljaju stručnjaci iz maksilofacijalne hirurgije, oralne hirurgije, implantologije i stomatološke protetike.

Era savremene impalntologije počinje  1952. godine kada je Per Ingvar Brenemark ( Per-Ingvar Branemark ), sa Univerziteta u Geteborgu, rangiran je kao otac moderne implantologije, potvrdio u svom istraživanju,  da je kost koja je izrastala oko implantata, stopila se sa njim, bez odbacivanja. Tak nakon 13 godina od otkrića Brenemarka, 1965. napravljen  prvi titanijumski implantat, ugrađen kod švedskog pacijenta Gosta Larsena 1965. ( više o istoriji implantologije možete pročitati na našem blogu )

Zubni implanti ili implantanti su strana tela, napravljena od čistog titanijuma, koji je bio-kompatibilan sa organskim tkivom čoveka. Implant se ugrađuju u donju ili gornju vilicu i nakon izvesnog vremena, stvara čvrstu vezu sa kosti. Na impalnt se nadograđuje zubna krunica, kao protetska nadoknada, čime se u potpunosti nadoknađuje nepostojeći zub.  Istovremeno, takav zub  može da služi kao nosač mosta ili sidrište proteze.

Koje su prednosti implanta:
  • nadoknađuje zub bez oštećenja okolnih zuba, jer ne postoji potreba za brušenjem okolnih zuba
  • nadoknađuje zub bez oštećenja okolnih zuba, jer ne postoji potreba za brušenjem okolnih zuba
  • istovremeno može da služi kao nosač ostalih protetskih nadoknada.
  • čvrsto srasta sa kosti, čime se regeneriše kost, odnosno
  • sprečava dalji gubitak kosti (razgradnju)  koji se, inače, dešava na mestu izvađenog zuba
  • sprečava povlačenje desni koje se javlja kod zubnih mostova i proteza
  • nakon srastanja, funkcinišu kao sopstveni zubi i ne stvaraju osećaj stranog tela
  • estetika izrade krunice na implantu je najvišeg nivoa
  • očuvanje ukupne estetike lica

Implantima se mogu nadoknaditi jedan zub, više zuba ili svi zubi.

U implantologiji primenjujemo najsavremeniju tehnologiju i procedure svetskih implantoloških brendova, kao što su Bredent, Straumann, Nobel Biocare i Bicon.

Neka vaš osmeh iz snova postane realnost!

Nazovite nas ili zakažite sastanak